dilluns, 14 de març del 2011

REPRODUCCIÓ ASSISTIDA

Neix el primer nadó a Espanya lliure del gen que predisposa al càncer de mama
Actualitzat a les 13:36 h 17/03/2011
La Fundació Puigvert i l'Hospital de Sant Pau han presentat el primer nadó a l'Estat que ha nascut lliure del gen que causa el càncer de mama. A la mare se li va fer, per primera vegada a l'estat espanyol, un diagnòstic genètic preimplantacional ja que la dona té antecedents familiars de càncer precoç de mama i d'ovari, amb una alta mortalitat. Després d'aquest procediment, el nen ha nascut deslliurat d'aquest gen.

L'Hospital de Sant Pau i la Fundació Puigvert de Barcelona han aconseguit per primera vegada a l'Estat facilitar el naixement d'un nadó lliure d'una mutació genètica hereditària que l'abocava en un 60% a tenir un càncer de mama o ovari abans dels 70 anys.

El nadó, que va néixer sa ara fa tres mesos, es va gestar "in vitro" gràcies a un procés de diagnòstic preimplantacional. Dels 12 embrions candidats es van escollir els dos que van evolucionar millor i lliures de la mutació del gen BRCA1 i, finalment, el nadó va néixer sense el gen.

Es tracta del primer procediment d'aquest tipus que la Comissió Nacional de Reproducció Humana ha autoritzat a tot l'Estat, I és que fins ara només se'n coneixia un cas a tot el món, segons fonts del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que ha finançat el procés. La Comissió va acabar donant el vistiplau l'abril de 2009, després de constatar que la mare té antecedents familiars de càncer de mama i ovari d'aparició precoç i d'alta mortalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada